Advertorial

Hlučná i tichá zároveň. Vítejte na Samotě

Co se stane, když se odhodlaní majitelé z ruiny rozhodnou vystavět snové prostory? A to za pouhé tři roky? Dokonalá stavba. Dřevo, pálené tašky, velká okna s dechberoucím výhledem a kamenné zdivo jsou zde v kontrastu se zelení a vodními nádržemi, jejichž šplouchání umí uspat během několika vteřin. Vítejte na místě nesoucí název Hojšín.
„Naděje není přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl, bez ohledu na to, jak to dopadne,“ citace Václava Havla, která je zvěčněna na zvonu u příjezdové cesty samoty Hojšín, kam vás nyní zveme, poskytuje prostor pro zamyšlení nad celou inspirativní realizací. Jak se z ruiny stalo místo, kde se chcete ocitnout právě teď?
Opuštěný statek ukrytý uprostřed přírody; na první pohled divoký, ale o to víc krásný. Místo, které okouzlilo skupinu přátel natolik, že se z něj rozhodli vytvořit útočiště, kam se můžou ukrýt před rušným městem. Ačkoliv to zní jako klišé, jde o skutečný příběh několika rodin, které vybudovaly na Benešovsku ve Středočeském kraji víkendovou a prázdninovou oázu. 
Foto: Hojšín
Foto: Hojšín
Bouracích prací či kácení rozrostlých náletů, které trvaly skoro rok, se zhostili noví majitelé převážně svépomocí. Na konci roku 2017 zůstala na pozemku jen jedna původní chalupa, část obvodových zdí stodoly a stájí. Zásadním obdobím byl rok 2018, během kterého došlo k budování novostavby. Majitelé zpevnili hráz a opravili požerák, vyčistili rybník, rekultivovali louku, srovnali parkoviště či vystavěli herní prvky. 
Plánované práce byly dokončeny v roce 2019. To už však investory napadaly nové projekty, které by se zde daly realizovat, a tak v areálu vzniklo například koupací jezírko, ale také sauna, udírna, ovocný sad či zvonička. V nedalekém olšovém háji nad potokem byl v korunách stromů vybudován dokonce „posed“ s ložnicí, minikoupelnou a panoramatickým oknem, kde lze ubytovat až čtyři osoby. A přitom už nyní je jisté, že posedem práce nekončí. 
Foto: Hojšín
A právě u tohoto místa se ještě na chvilku zastavíme. Není posed jako posed. Samostatná romantická stavba v dostatečné vzdálenosti od Samoty nabízí plný komfort ubytování pro dva. Druhý posed je sauna ukotvená přímo nad hladinou rybníka. Má panoramatické okno pro ty nejlepší výhledy a přesto úplné soukromí. A až dokončíte procedury, můžete se skočit osvěžit v akátovém sudu s ledovou vodou nebo si rovnou zaplavat v koupacím jezírku. 
Objednáte si celý dům, jeden pokoj, nebo třeba posed?