Advertorial

Paulie Garand: V módě jsem čím dál otevřenější

Rap a móda k sobě v současném Česku už neodmyslitelně patří, stejně jako hudba a značka Dr. Martens. Proto jsme spojili Dr. Martens a Paulieho Garanda v módním editorialu, který prezentuje ikonické siluety 1460 a 1461.
Už více jak šedesát let uběhlo od momentu, kdy se zrodila ikona. Její počátek je opředen mnoha mýty. Nehodou motorky. Zraněním na lyžích. Velkou dírou v podlaze továrny. Jedna věc je ale určitě pravdou. Původní dizajn vznikl kolizí dvou světů – vybroušeným přístupem německých inženýrů a dlouholetým britským ševcovským dědictvím. Tahle nečekaná fúze byla prvním krokem k nepředvídatelné historii značky. 
Foto: Viktoria Vaitusionak
Džíny a bunda, Levi's; šátek, Alois Ficek; boty, Dr. Martens.
Nikdo nemohl předpokládat subkulturní hnutí 60. let, které adoptovalo Docs jako součást své uniformy. Nikdo nemohl předvídat, že si pár obuje Pete Townsend z The Who na stage v roce 1967. V několika dekádách se tak boty Dr. Martens přesunuly z továren na pódia, stejně tak i na módní mola nebo festivaly. 
Spojení značky Dr. Martens a lokálního hudebníka je tak stejně přirozené v dnešní době jako tomu bylo i v minulosti. Paulie Garand, český rapper, producent a režisér, navíc na scéně není žádným nováčkem, má za sebou devět sólových alb včetně toho aktuálně vydaného alba Amonit, které ve středu 30. listopadu pokřtí v pražském Lucerna Music Baru. 

Ve středu máš křest alba v Praze, o čem je?

Amonit symbolizuje stáčení se sám do sebe, do vlastního nitra a následný vynášení emocí na povrch. Tohle album je přesně o tom, o vypisování se ze všech věcí, co člověka tíží a nedaj mu spát. Je to taková terapie.
Foto: Viktoria Vaitusionak
Oblek a košile, Sure Curated, boty, Dr. Martens.

Na co se můžeme těšit? Plánuješ na křtu nějaká překvapení?

Na křtu bude spousta hostů a celou show připravujeme s živou kapelou. Snažíme se to vychytat do posledního detailu, takže se ohromně těšim, až to lidi uslyšej. Chci, aby měli fans co nejlepší audiovizuální zážitek. Od zvuku, přes světla, až po stage design a performance. Budeme sebou mít novej merch i artefakt, kterej je symbolem celýho alba. Skleněná plastika Amonitu, která bude zdobit stage.

Žiješ v Liberci, myslíš, že se sever v tvé tvorbě odráží? 

Určitě. Je tam cítit ta kotlina plná snů i hory, který jí obklopujou. Já jsem ohromnej patriot, takže jsem severem nasáklej skrz na skrz. Viva La Reichenberg.
Foto: Viktoria Vaitusionak
Top, bomber a kalhoty, Tobias Schubert; vesta, ZIGMUND; boty, Dr. Martens.

Co nebo kdo tě nejvíc inspiruje?

Inspiruje mě umění, literatura, filmy, hudba i život kolem mě. Uštípávám si kousky z toho, co mě bavía zrcadlim to ve svý tvorbě, nicméně mojí nejvetší inspirací byl vždycky Mac Miller.

Jaký máš vztah k módě? Co pro tebe znamená? 

S módou celej život koketujeme a stále víc a víc se poznáváme. Jsem čim dál otevřenější, ale nikdy jsem nebyl moc extravagantní. Mám rád decentní a stylový věci jako jsou třeba tyhle "Martensky" , který jsem měl na focení. Navíc jsem odkojenej skateboardingem a streetovou módou. Móda pro mě znamená výpověď o lidech, o jejich vkusu i sebeprezentaci pro okolí. Je to něco, co nás chtě nechtě utváří a jsem rád, že k ní mám blízko.
Foto: Viktoria Vaitusionak
Overal, svetr a bunda; Alois Ficek; boty, Dr. Martens.
Video/Photo: Viktoria Vaitusionak
Styling: Magda Žůrková 
Talent: Paulie Garand
Make-up/Hair: Hristina Georgievska
Production: Kseniya Chudarova
Location: Cash Only Studio