Cuisine

Vogue v kuchyni #30: Mléčný koláč à la Phoebe Philo

Kuchyň je mým útočištěm. Neustále v ní zkouším, co dovedu, s láskou a někdy pochybnými výsledky. Zpravidla se přitom inspiruju aktuálními kolekcemi. Když jsem se ale dočetl o návratu Phoebe Philo, nemohl jsem se dočkat a sáhl po filo těstu.
Zatím můžeme pouze snít o tom, co začátkem příštího roku přinese nová značka Phoebe Philo. Já jsem třeba jeden z mnoha, kteří sní o tom, že její tvorba nebude znát pohlaví. Čím si naopak jistí být můžeme, je výborná kvalita, a to jak designu, tak i provedení. Jestli pět let, kdy vedla Chloé, a následujících deset let u Celine něco potvrdilo, pak, že Phoebe Philo by nepropůjčila své jméno špatně odvedené práci.
Řecký dezert, jehož autorkou je Samantha Seneviratne, měl být původně vtipem, protože se peče z (Phoebe) filo těsta, ale nakonec jsem mezi ním a tvorbou legendární návrhářky přece jen našel několik paralel.
Foto: Catwalking/Getty Images
Celine, jaro/léto 2017
Foto: Martin Váša
Mléčný koláč
Filo těsto je hned po mé vůli tou nejkřehčí věcí na světě, takže s ním musíte pracovat velmi delikátně a mít jistou – chce se mi napsat „řemeslnou“ – zručnost, abyste dosáhli kýženého výsledku. Koláč je přitom vcelku jednoduchý, dá se dle chuti obměnit (já jsem například do receptu přidal borůvky a krupicový cukr nahradil třtinovým) a s prvním soustem víte, že jste ho nedělali naposledy.
Dál mě na něm přitahuje, že mám doma většinu potřebných ingrediencí. A jestli je mám doma já, tak vy je máte dvakrát.
  • 250 g másla
  • Maliny
  • Borůvky
  • 500 g filo těsta
  • 200 g třtinového cukru
  • 4 velká vejce
  • 240 ml mléka
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • Lžička vanilkového extraktu
  • Lžička mleté skořice
  • 2 lžíce moučkového cukru
Jak jsem psal výše, původně si recept žádá krupicový cukr. Já ho nahradil částečně třtinovým. Myslím, že to je fuk, ale berte prosím v potaz, že jsem amatér, co donedávna nedělal velký rozdíl ani mezi krupicovým a moučkovým.
Množství ingrediencí jsem si upravil taky, protože jsem koláč pekl ve formě o průměru 32 cm. Abyste ji nemuseli měřit – je to ta bílá s vlnitým okrajem z IKEA. Nepochybuju, že ji máte doma jakbysmet.
Foto: Martin Váša
Mléčný koláč
Foto: Karl Prouse/Catwalking/Getty Images
Celine, jaro/léto 2010
Předehřejte si troubu na 200 °C.
Na dno formy vysypte část ovoce – nemusíte jím pokrýt celé dno – a rozpusťte si máslo. Tím pak vždy potřete plátek filo těsta, následně ho smotejte jako velmi uvolněné lano a stočte do tvaru květu růže. Skládejte květy z těsta vedle sebe, dokud nezaplníte celou formu, ale příliš je na sebe nemačkejte. Posypte je ovocem a lžící třtinového cukru a dejte na 20 minut péct, tedy dozlatova a dokřupava.
Mezitím smíchejte vejce, žloutky, mléko, smetanu, vanilkový extrakt, skořici a zbytek třtinového cukru. Jakmile bude těsto upečené, polijte ho směsí a snižte teplotu trouby na 170 °C. Pečte koláč dalších 20 až 30 minut, anebo dokud nebude krém tuhý.
Foto: Martin Váša
Mléčný koláč
Foto: Karl Prouse/Catwalking/Getty Images
Celine, jaro/léto 2010
Jakmile koláč trochu vychladne, pocukrujte ho moučkovým cukrem a můžete ho podávat.